Stichting Briljant Afrika

 

Stichting Briljant Afrika

(Nog) een stichting? Waarom?

In ons land zijn slokdarm-, maag- en darmziekten goed in kaart te brengen. Een aantal aandoeningen kunnen we ook heel goed behandelen, maar de apparatuur hiervoor is duur en complex. Daarbij moeten zowel de arts en het verpleegkundige personeel goed geschoold zijn. In de meeste ontwikkelingslanden ontbreken deze omstandigheden. En juist veel aandoeningen waarbij de endoscopie een noodzaak is, komen in deze landen voor.

Persoonlijk vinden we het schrijnend dat hierdoor patiënten aan dergelijke aandoeningen (bijvoorbeeld een relatief eenvoudige maagzweer) niet goed geholpen kunnen worden, terwijl ze juist heel goed te behandelen zijn. Vooral aangezien de gevolgen heel groot kunnen zijn - een maagzweer kan bij onvoldoende behandeling zich ontwikkelen tot maagkanker. Kortom, door het gebrek aan goed materiaal en geschoold personeel overlijden (vaak jonge) mensen. En dat zou niet moeten.

Door deze stichting op te zetten, hopen we kennis over te dragen en materialen beschikbaar te stellen om te voorkomen dat bijvoorbeeld makkelijk behandelbare infecties zich niet ontwikkelen in ongeneeslijke ziekten.

Wat is een endoscopie eigenlijk?

Een endoscopie is een onderzoek met een flexibele slang verbonden aan een vernuftig videosysteem, waarmee we de slokdarm, maag, twaalfvingerige darm en de dikke darm kunnen onderzoeken. Zo'n onderzoek kan ons helpen bij het stellen van verschillende diagnoses, zoals slokdarmontstekingen, maagzweren en een aantal soorten kanker.

Door diezelfde slang kun je ook extra instrumenten inbrengen zodat je direct van binnenuit een aandoening behandelen kunt, zoals een maagbloeding stelpen. Dit heeft als groot voordeel dat je niet van buitenaf in een verder gezond lichaam hoeft te snijden en de kans op infecties na een ingreep aanzienlijk verminderd wordt.

Doel

Stichting Briljant Afrika heeft als doel het bevorderen van de medische zorg in Afrika en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Concreet houdt dit in het werven van fondsen om medisch personeel in achtergestelde Afrikaanse ziekenhuizen zorg te kunnen laten bieden en onderwijs te laten verrichten. Daarnaast zamelt de stichting ondersteunende materialen in Nederland in die technisch nog lang mee kunnen en deze een tweede leven te gunnen in Afrika.

Hoofdlijnen Actuele Beleidsplan

  1. Inzameling medische materialen en apparatuur
  2. Organiseren werkbezoeken van medisch specialistische zorg in ontwikkelingslanden (met een focus op Afrika)
  3. Ondersteuning van lokale opleidingen


Door de uitbraak van COVID-19 hebben recente werkbezoeken niet plaats kunnen vinden en hebben recente activteiten zich enkel gericht op het verzamelen van medische apparatuur en op afstand ontwikkelen van medische protocollen voor lokale ziekenhuizen. Wij zijn hoopvol dat in 2021 opnieuw fysieke werkbezoeken aan lokale ziekenhuizen gebracht kunnen worden.

Fondswerving

Tot op heden worden wij financieel gesteund door particuliere initiatieven, zoals naar aanleiding van een huwelijksfeest of jubilaris. Het blijft hartverwarmend hoeveel mensen verder durven denken dan hun eigen blikveld. Additionele donaties, hoewel altijd welkom, zijn door de huidig gezonde financiele positie van de Stichting momenteel niet noodzakelijk.

Afgelopen jaar zijn wij blij verrast met een bijzonder gulle donatie van dhr. Van Bugnum - wij zijn u eeuwig dankbaar!

Wij zijn enorm trots en dankbaar voor de steun van Ladies Circle Utrechtse Heuvelrug! In samenwerking met Vleck wijnen hebben zij ons met een bedrag van ruim 3.000 euro blij gemaakt!

In maart 2016 heeft Sportcentrum Philipoom een judo clinic georganiseerd om fondsen te werven voor onze stichting. Ook in 2018 hebben wij wederom door hun initiatieven giften mogen ontvangen. Klik op de YouTube video hieronder!

Maar ook zijn wij erg dankbaar voor andere initiatieven zoals die van familie Smit-Korse, de medewerkers van Orchard Finance, familie Appels en dhr H. Luttikhuis.